U skladu sa usvojenim programima stručnog usavršavanja, Udruženje za aterosklerozu i kardiovaskularna istraživanja Republike Srpske u saradnji sa Udruženjem kardiologa Republike Srpske, organizuje konferenciju o dislipidemijama  i aterosklerotskim kardiovaskularnim bolestima (ASKVB). Konferencija će biti organizovana hibridno 24.01. – 25.01. 2023., u konferencijskoj sali Centra za kontinuiranu  medicinsku edukaciju, ul. Save Mrkalja 14 Banja Luka.

Ateroskleroza je jedna od najvažnijih i najučestalijih bolesti današnjeg doba, a posebno u razvijenim zemljama. Ateroskleroza dovodi do razvoja kardiovaskularnih bolesti, koje su već decenijama vodeći javnozdravstveni problem u našoj zemlji, Evropi i cijelom svijetu. Iako je zadnjih desetak godina prisutan trend smanjenja smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, još uvijek gotovo svaki drugi građanin Republike Srpske i Bosne i Hercegovine umire od kardiovaskularnih bolesti.

Dislipidemije su među najznačajnijim faktorima rizika za nastanak, razvoj, progresiju i kliničku manifestaciju aterosklerotske bolesti. Jedan od najznačajnijih uzroka jeste povišena vrijednosta holesterola. Rizik od razvoja, kao i posljedičnih komplikacija kardiovaskularnih bolesti uzrokovanih aterosklerozom, naglo se i proporcionalno povećava sa porastom vrijednosti LDL-H. Nedavna istraživanja su nedvosmisleno i potpuno jasno dokazala da povišene vrijednosti LDL-H direktno uzrokuju aterosklerotske kardiovaskularne bolesti, kao i da svako sniženje vrijednosti LDL-H smanjuje rizik kardiovaskularnih bolesti.

Značaj primjene savremenih stavova i preporuka, kao i individualizovan pristup u procjeni kardiovaskularnog rizika radi odabira optimalne medikamentozne terapije jesu ključni faktori za smanjenje prevalencije koronarnih i kardiovaskularnih događaja u cjelini kao i umiranja od kardiovaskularnih bolesti.

Tema konferencije, koja će okupiti eminentne istraživače iz oblasti kliničke i istraživačko eksperimentalne medicine, jeste upravo: „ Dislipidemije i aterosklerotska kardiovaskularna bolest”. Cilj nam je da se na jednom mjestu okupe kliničari istraživači iz cijele regije, te da se tokom dva dana trajanja konferencije predstave rezultati najnovijih kliničkih istraživanja i prakse, te smjernice i tretmani ASKVB.

Planirano je da učešće u konferenciji u punom kapacitetu uzmu kardiolozi, internisti, neurolozi, endokrinolozi, porodični ljekari i druge specijalnosti. Očekujemo da će se radu konferencije odazvati oko 500 ljekara ne samo iz Republike Srpske već i iz regiona.

 

Teme konferencije

 

Utorak 24.01.2023.

 • h Obraćanje Dekana Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci: Prof dr Ranko Škrbić 15:15 h Uvodna riječ Nacionalni koordinator za KV prevenciju u RS: Acc Prof dr Duško Vulić

15:30 h Uvodna riječ predsjednica Udruženja kardiologa Republike Srpske Prof dr Tamara Kovačević- Preradović

Sesija I 15:45-18:00

Moderator: Prof dr Ranko Škrbić, Acc Prof dr Duško Vulić

 1. Miodrag Ostojić: Poboljšanje prevencije ateroskleroze, faktori i procjena rizika za kardiovaskularne bolesti. 25 min
 2. Duško Vulić: Preporuke ESC/EAS u primarnoj i sekundarnoj prevenciji ASKVB, implementacija i izazovi. 25 min
 3. Tamara Kovačević Preradović: Akutni koronarni sindrom – menadžment kardiovaskularnih ishoda u svakodnevnoj 25 min
 4. Željko Reiner: Novine u kliničkoj praksi dislipidemija, kako postaviti dijagnozu i kako liječiti. Preporuke ILEP-a. 25 min ?
 5. Ivan Pećin: Inhibitori PCSK9 mijenjaju način liječenja bolesnika sa velikim i vrlo velikim kardiovaskularnim 25 min?

Diskusija

Sponzorisani simpozijum 18:00-18:20

Sponzorisani simpozijum 18:20-18:40

Sponzorisani simpozijum 18:40-19:00

Sponzorisani simpozijum 18:40-19:00

 

 

Srijeda 25.01.2023.

Sesija II 8:30 – 15:30

Moderator : Prof dr Tamara Kovačevć-Preradović, Dr Saša Lončar

 1. Rana dijagnoza ateroskleroze i ishemične srčane Milica Lovrić.

 

 1. Uspješnost antilipidne terapije na smanjenje mortaliteta nakon CABG; Sekundarne dislipidemije, kako ih liječiti. Novica Kalinić, Miloš Majstorović.
 2. Tretman dislipidemija u Saša Lončar, Nikola Šobot
 3. Registar bolesnika nakon Željko Živanović, Bojan Stanetić

Sponzorisani simpozijum 20 min

Sponzorisani simpozijum 20 min

 1. Personalizovani pristup terapiji dislipidemija, potentni Radoslav Nikolić, Milan Blagojević.

Kafe pauza

Sesija III

 1. Dislipidemije i DM tip II ,mogućnosti prevencije i liječenja. Snježana Popović Pejičić
 2. Dislipidemije i cerebrovaskularna Zoran Vujković
 3. Porodična hiperholesterolemija: strategija za poboljšanje postizanja ciljnih vrijednosti LDL-holesterola sa novim Gabrijela Malešević
 4. Selekcija stanovništva za skrining, kod sumnje na heterozigotne i homozigotne porodične Verica Petrović, Aleksandar Radanović
 5. Lp(a) kao marker Ljiljana Marković Potkonjak
 6. Epigenetika i Jovica Banović

 

Sponzorisani simpozijum 20 min

Sponzorisani simpozijum 20 min

Sponzorisani simpozijum 20 min

Sponzorisani simpozijum 20 min

Ručak 15:30-16:30

 

Konferencija će biti organizovana u skladu sa epidemiološkom situacijom i svim preporukama Republičkog štaba za vanredne situacije, te tehničkom podrškom Mednet platforme za KME, hibridnom prezentacijom i kombinacijom gore navedenih sponzorskih paketa.